Geschiedenis van het kampioenschap: GeschiedenisSK

De wortels van het kampioenschap liggen bij de Algemene Introductiedagen van de universiteit die elk jaar in augustus worden gehouden. Tijdens één dag is er voor de studieverenigingen ruimte om wat te organiseren voor de aankomende eerstejaars studenten. Studievereniging Pyrus heeft al jaren de traditie om de studenten te leren grondboren. Elk jaar is dit weer een groot succes wat tot leuke taferelen leidt.

Ter ere van het eerste lustrum van Pyrus in 1994 werd er een ‘diepboorwedstrijd’ georganiseerd op de Wageningse Berg. Verschillende teams probeerden een zo diep mogelijk boorgat te boren. Deze wedstrijd heeft tot op heden geen vervolg gekregen. In oktober 1998 heeft de Akcie (Aktiviteitencommissie) het idee gevat om een echte ‘snelboor’ grondboorwedstrijd te houden. En zo geschiedde. Eind november 1998 was het voor het eerst zover: een grondboorwedstrijd voor BWA-studenten. Ondanks het hele slechte weer was het een groot succes en dus voor herhaling vatbaar.
In oktober 1999 was het geen wedstrijdje meer, maar een heus Studenten Kampioenschap Grondboren was geboren. Was de wedstrijd in ’98 nog een beetje chaotisch, nu zat er veel meer structuur in de organisatie. Het grootse karakter kon alleen door groot enthousiasme van zowel organisatoren als deelnemers. Slechts 1 ding miste nog. De titel Nederlands Studenten Kampioenschap, maar ook hier werd hard aan gewerkt.

Op 11 oktober 2000 was het dan zover! Het eerste echte officiële ‘Nederlandse Studenten Kampioenschap Grondboren’. Natuurlijk georganiseerd door Pyrus en gehouden op het veld achter de Nieuwlanden. Zo’n 45 teams stonden te trappelen van ongeduld. Net als in 1999 waren er niet alleen Wageningers, maar ook teams van zusterverenigingen uit Amsterdam, Utrecht en Delft waren naar de Nieuwlanden gekomen om te boren. De organisatie had gezorgd voor een barbecue, die erg gewild was onder de uitgeputte boorders. Ook ontbrak de tap natuurlijk niet zoals ook in het voorgaande jaar.

Het grondboorvirus is bezig aan een opmars. Zo was er tijdens de AID van het jaar 2001 ook een grondboorwedstrijd bij ‘Genius Loci’, de studievereniging van landinrichtingswetenschappen, waarbij de tuin van de vakgroep ‘de Hucht’ vernield is. Het mag dus duidelijk zijn dat niet alleen BWA’ers de smaak van het grondboren te pakken hebben.

In 2008 vond het 10e Grondboorkampioenschap plaats. Een jaar later vierde Pyrus haar 4e lustrum en werd het kampioenschap nog groter. Er werd ook een bedrijvencompetitie ingevoerd. Helaas kon in 2009 voor het laatst gebruik worden gemaakt van het veld achter de Nieuwlanden. In 2010 zullen we verplaatsen naar een veld bij de Haarweg/Binnenveld. Maar ook hier werd er weer een mooi Grondboorfeestje gevierd.

hieronder een lijst met winnaars van de afgelopen jaren:

2000: Leo 1
2001: Mercurius, Wageningen
2002: D.B. GeoVUsie, Amsterdam
2003: Las chicas e las tapas
2004: Boerenfront, Wageningen
2005: Boerenfront, Wageningen
2006: Gravediggers, Wageningen
2007: D.B. GeoVUsie, Amsterdam
2008: booooooooooring Larenstein, Velp
2009: Pyrus LustrumCie 2009, Wageningen
2010: Wolkenwietje, Wageningen
2011: ….
2012: ….
2013: ….
2014: ….
2015: Aspergus Maximus, Wageningen
2016: Aspergus Maximus, Wageningen
2017: Aspergus Maximus, Wageningen